Mijn favoriete links i.v.m. spiritualiteit en mystiek, etc.

Hieronder vind je links naar sites die ik de moeite waard vind. Weet jij zelf nog mooie links die niet zouden misstaan op deze pagina, stuur ze dan in via het inzendformulier. Reacties en suggesties kun je kwijt via alex.pot@spiritualiteit.net. Er is op deze site ook een pagina aanwezig met daarop links ingezonden door bezoekers.
 

In aansluiting bij het voorgaande: het komt steeds vaker voor dat bezoekers mij vragen om een link naar hun site te leggen. Helaas kan ik niet altijd aan die verzoeken tegemoet komen, omdat niet elke site voldoet aan de criteria voor links welke ik voor mijzelf hanteer op deze pagina. Wil je weten welke deze criteria zijn, klik dan op het vraagteken hiernaast...
 

Toon criteria voor opname van links

Wil jij van jouw kant linken naar spiritualiteit.net, dan is dat uiteraard altijd welkom! Links naar een specifieke subpagina van mijn site (een lijst met namen van pagina's op spiritualiteit.net kun je hier raadplegen) zijn te leggen door het volgende format te gebruiken:
   http://www.spiritualiteit.net/dhtml.htm?page=naamvandepagina.htm (let op het vraagteken!).

 

De links zijn omwille van de laadsnelheid verdeeld over twee pagina's, en onderverdeeld in de volgende categorieën:

 

Eerste pagina (huidige pagina): Tweede pagina:
P.S.: De links op deze pagina zijn mijn persoonlijke favoriete links...
Bezoekers kunnen dus niet hun eigen favoriete links aan deze pagina toevoegen!

 

Vorige Volgende

 

Literatuur

 • Elektronische publicaties zoeken op The On-Line Book's Page 
  Deze site is mijn favoriete startpunt voor het zoeken naar etexts; erg handig bijv. als je op zoek bent naar digitale publicaties van romans uit de wereldliteratuur. Maar ook spirituele teksten op het Internet kun je op deze manier traceren. Je zult overigens in het algemeen wel naar Engelstalige titels moeten zoeken vanwege de grotere beschikbaarheid daarvan...
  Je kunt hieronder rechtstreeks zoeken in de database van The On-Line Book's Page:

Auteur: 
Woorden in voor- of achternaam Exact begin van naam (achternaam eerst!)
   
Titel: 
Woorden in de titel Exact begin van titel (Lidwoorden "The", "A", en "An" aan het begin kunnen voor Engelstalige titels weggelaten worden)
   

 

 • Antiqbook zoekpagina voor tweedehands boeken 
  Mocht je door het lezen van de teksten op deze site op het idee gebracht zijn om bepaalde boeken te gaan kopen, om vervolgens te ontdekken dat die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn, ga dan eens naar de zoekpagina van Antiqbook. Je kunt daar zoeken in het boekenbestand van een groot aantal Nederlandse (en buitenlandse) antiquariaten. Vind je de titels of auteurs waarnaar je op zoek was, dan kun je deze vervolgens per email bestellen. Ik zie twee verschillen met een fysiek bezoek aan een antiquariaat: je moet wel verzendkosten betalen, maar daartegenover staat dat je virtueel een groot aantal antiquariaten in het hele land kunt doorzoeken zonder dat je zelfs maar uit je (luie) stoel hoeft te komen ;-). Een fantastische service!
  Je kunt hieronder rechtstreeks zoeken in de database van Antiqbook:

Achternaam schrijver: 
Voornaam schrijver: 
 
Titel: 
Trefwoorden: 
 
 
   
 • Teksten van en over nederlandse schrijvers
  Erg omvangrijk en mooi uitgevoerd, en wordt nog voortdurend uitgebreid!
   

 • The Willa Cather Homepage
  en
  Overzicht van alle online beschikbare werken van Willa Cather
  Willa Cather (1873 - 1947) is een Amerikaanse die naar mijn smaak prachtige romans schreef. Vaak terugkerend onderwerpen daarin zijn o.a. het leven van de pioniers in de Amerikaanse staat Nebraska, het leven op het platteland, mensen die intens met muziek bezig zijn.
      Waarom ik zo dol ben op Cathers werken? Alleen al haar prachtige natuur-, sfeer- en karakterbeschrijvingen zouden ruim voldoende zijn om dat te verklaren. Bovendien ademen veel van haar werken een aansprekende meditatieve sfeer, gevoed door het leven in contact met de natuur of met de muziek. Veel van Cathers werken worden gekenmerkt door een zachte melancholie om de vergankelijkheid van het leven, zonder dat ze ooit afglijdt naar somberheid.
      Op mijn literatuurpagina heb ik een paar tekstfragmenten van Willa Cather bij elkaar gezet, en (gedeeltelijk) vertaald. Als je die wilt lezen, klik dan hier.

   

 • The Willa Cather Site
  Een heel mooie site m.b.t. Willa Cather. Met links naar romans van Cather die als etext zijn gepubliceerd op het Internet, boekbesprekingen, en andere relevante zaken. Voor wie Willa Cather de moeite waard vindt zou ik deze site welhaast verplichte kost durven te noemen!

   

 • Nico Kazantzakis: Verantwoording aan El Greco
  Op deze site vind je achtergrondsinformatie bij Nico Kazantzakis' autobiografische roman Verantwoording aan El Greco (Kazantzakis is o.a. de auteur de beroemde - en heel mooie! - roman Christus wordt opnieuw gekruisigd). De webmaster van deze site, Jos Schoonen, heeft de Verantwoording uit het Grieks naar het Nederlands vertaald. Een tweetal citaten, ontleend aan Schoonens site, mogen aantonen dat Kazantzakis qua spiritualiteit een paar heel interessante opvattingen heeft:

Citaat uit index.html:
Daarbij legt hij [Kazantzakis] de nadruk op zijn spirituele ontwikkeling, zijn "weg omhoog", zoals hij die aan het eind van zijn leven zag. Bij deze weg omhoog waren verschillende gidsen belangrijk, verschillende "stations". Kazantzakis noemt met name Christus, Homerus, Bergson, Nietzsche, Boeddha, Zorbás en Franciscus van Assisi. Zij brachten hem tot een heel eigen, boeiend 'Godsbesef', dat hij in de proloog als volgt beschrijft: "God wórdt gebouwd; ook ik heb mijn kleine rode steentje bijgedragen, een druppel bloed, om hem te grondvesten en hem niet verloren te laten gaan, opdat hij mij grondvest en mij niet verloren laat gaan. Ik heb mijn plicht gedaan." In de visie van Kazantzakis heeft de mens God nodig en God evenzeer de mens. Het is niet voor niets dat Kazantzakis aan zijn sleutelwerk Ascetica de ondertitel "Salvatores Dei" (Redders van God) meegaf.

Citaat uit buun.htm:
Werkelijk, dat moet God zijn, het gordijn waarop bloemen, vogels en mensen geborduurd zijn. Deze wereld is niet zijn kleed, zoals ik vroeger dacht, ze is God zelf. Vorm en inhoud zijn één.

 

Inhoudsopgave

 

Poëzie

 • Het Project Laurens Jz Coster
  Biedt uitgebreid scala aan klassieke Nederlandstalige literatuur in electronische edities. Daarnaast is er tevens de mogelijkheid je te abonneren op de Coster-rondzendlijst: werkdagelijks een meer of minder klassiek Nederlandstalig gedicht in je postbus!

   

 • Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren
  Informatie, achtergronden, bibliografieën en links voor een groot aantal Nederlandse auteurs (dichters en schrijvers) uit recentere en minder recente tijd vind je op deze site. Verder omvat deze site nog artikelen over geschiedenis en aspecten van de Nederlandse taal. Tevens zijn er steeds meer teksten online beschikbaar, zoals bijv. de eerste twee jaargangen (1885-1887) van het literaire tijdschrift De Nieuwe Gids. Leuk!
  Trefwoorden t.b.v. zoekscript: literatuur, poëzie
   

 • Nederlandse literatuur: Citaten en bibliografieën
  Op deze site van Mats Beek kun je veel informatie achterhalen (m.n. bibliografieën, data en links) over Nederlandse schrijvers en dichters. Tevens heeft de webmaster een tamelijk uitgebreid overzicht gemaakt van citaten uit die literatuur, gerankschikt naar auteur of thema.
  Trefwoorden t.b.v. zoekscript: gedichten, poëzie
   

 • Rilke entdecken, Rilke besprechen
  Prachtige site! Er zijn hier heel veel gedichten en verhalen van Rainer Maria Rilke (1875-1926) te vinden, zoals bijv. het complete Stundenbuch. Heeft daarbij ook nog eens een heel overzichtelijke en tegelijkertijd oogstrelende layout. Een echte aanrader!

   

 • Geestelijke gedichtensite van Frits Deubel
  Frits Deubel stuurde mij een aantal van zijn gedichten (lees ze hier). De gedichten zijn in eenvoudige taal geschreven en ik denk dat Deubels poëzie veel mensen zal kunnen aanspreken. Vandaar hier deze link naar de eigen site van Frits Deubel. Onderwerp van veel van zijn gedichten: Godsgeloof en -vertrouwen bij alles wat je op je levensweg tegenkomt. Verder ook nog gedichten rondom de grote christelijke feesten: Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis.

   

Inhoudsopgave

 

Citaten

 • Dagvlinders
  Op deze pagina - onderhouden door Hans ter Haar-Koster - kun je veel mooie en inspirerende citaten en gebeden vinden. Elke dag wordt een nieuw citaat, gebed of gedicht aan de lijst toegevoegd (soms ontleend aan spiritualiteit.net ;-). Heel aardig gedaan!
   

 • Citaten uit de Franciscaanse sfeer kun je vinden op de homepage van Piet Heijn van der Veer.
   

 • Bezoek de homepage van Ward Vanmarsenille voor een grote rijkdom aan citaten, aforismes, gezegden etc., gerankschikt op onderwerp.
   

 • www.citaten.net
  Nog zo'n site waar je veel citaten, spreuken en aforismen kunt doorzoeken op trefwoord.
   

 • Nederlandse literatuur: Citaten en bibliografieën
  Een tamelijk uitgebreid overzicht van citaten uit de Nederlandstalige literatuur (schrijvers en dichters), gerankschikt naar auteur of thema, vind je op deze site van Mats Beek.
   

 • Aforismen van Gys Miedema
  Leuke en originele aforismen (sommige van de teksten, helaas voor niet-Friezen, in het Fries) vind je op deze homepage gewijd aan Gys Miedema. Klik op de button "Dijkschaap", daarna op "Aforismen en Beeld", en tenslotte op de resulterende afbeelding om een leuke presentatie van diverse aforismen van Gys Miedema op te starten.
   

 • Een heel leuke en schattig vormgegeven pagina met daarop een aantal citaten m.b.t. liefde, vriendschap en andere onderwerpen vind je op dit adres: Spiritje's spreuken over Liefde en andere zaken.
   

Inhoudsopgave

 

Spiritualiteit

 • Dagvlinders
  Op deze site kun je veel mooie en inspirerende citaten en gebeden vinden. Elke dag wordt een nieuw citaat, gebed of gedicht aan de lijst toegevoegd (soms ontleend aan spiritualiteit.net ;-). Heel aardig gedaan!

   

 • www.parabels.nl: Parabels en spirituele verhalen
  Op deze site kun je je opgeven om eens per maand een parabel in je mailbox te ontvangen. Wie een donatie schenkt, krijgt 16 parabels cadeau.

   

 • SocioSite
  Op deze site vind je heel veel (internationale) links op het gebied van religie en spiritualiteit.
   

 • Religieuze Links Vlaanderen
  Deze speciaal voor godsdienstleraren en "parochiaal geëngageerden" bedoelde, maar ook voor anderen interessante site biedt een rijkdom aan vaak nuttige links. Onderwerpen o.a.: Katholieke Kerk, Derde Wereld, Vierde Wereld, Bijbel, abdijen/kloosters, gebed/teksten, jeugd, school, parochie, wereldreligies, maatschappij, clipart en nog meer...
   

 • KRO De Wandeling
  Deze site - die hoort bij het gelijknamige programma van de KRO - stelt o.a. de teksten beschikbaar van de gesprekken die presentatrice Lucette Verboven al wandelend voert met haar gasten. De gesprekken gaan over levenservaringen en de daarop gebaseerde levenshoudingen van mensen. De gasten - en daardoor ook de gesprekken - zijn onderling heel verschillend van aard - maar misschien spreekt dat voor zich. Tot mijn eigen verrassing merkte ik dat de gesprekken soms voor mij wel wat explicieter over God of het Goddelijke mogen gaan; blijkbaar is deze "ultieme Horizon" voor mij een onmisbaar onderdeel, zoniet de kern van spiritualiteit. Maar los van deze persoonlijke opvatting van mij zijn de gesprekken meestal wel boeiend.
   

 • Videocatalogus van het religieuze programma Braambos (BRT)
  Op deze pagina vind je een webshop waar je video's en dvd's bij het BRT-programma Braambos kunt bestellen. Enig bladeren kan aardige titels opleveren.
      Bijzonder vermeldenswaardig: een viertal dvd's betreffende de geschiedenis van het Christendom, en de video van het interview met Anselm Grün (zie elders op spiritualiteit.net voor meer informatie over deze monnik; de video is in de Braambos-catalogus terug te vinden onder het jaar 2001).
      De Braambos-webwinkel zou m.n. interessant kunnen zijn voor godsdienstleraren/catecheten, maar waarschijnlijk kunnen ook andere, religieus geïnteresseerde mensen hier genoeg van hun gading vinden...
   

 • KFA-filmbeschouwing - over spirituele films
  Op deze site zijn besprekingen en achtergrondsinformatie te vinden van en bij films met spirituele betekenislagen (dit hoeven geen films te zijn die expliciet religieuze onderwerpen behandelen). De KFA-filmbeschouwing organiseert daarnaast filmvertoningen, workshops en geeft publicaties uit.
  Jean-Luc Godard schijnt ooit gezegd te hebben dat film de meest religieuze van alle kunsten is. Als dat zo is, dan is dit lovenswaardig en door vrijwilligers gedragen project alleen daarom al de moeite van het vermelden waard. En anders wel omdat ik zelf zo graag film mag kijken ;-).
   

 • Tijdschrift voor Geestelijk Leven (TGL)
  De begeleidende website van het tijdschrift met de bovengenoemde titel. TGL is een tweemaandelijks Vlaams-Nederlands tijdschrift over spiritualiteit. De webmaster van TGL schreef mij dat de site een
  drievoudige doelstelling heeft:

  • een discussieforum bieden voor lezers en abonnees om te reageren op de artikelen en met elkaar hierover in gesprek te gaan

  • een discussieforum bieden - vanuit een verankerde spiritualiteit - aan lezers en surfers rondom actuele maatschappelijke problemen

  • wat info bieden over TGL

  M.n. de mogelijkheid tot reageren op artikelen, en hoe dat dan mooi overzichtelijk bij elkaar komt te staan, vind ik persoonlijk (AP) heel veelbelovend. Je kunt op deze site de teksten vinden van sommige van de artikelen van het laatst gepubliceerde nummer, of fragmenten of citaten daaruit.
   

 • Vele links m.b.t. spiritualiteit en ook religieuze gemeenschappen vind je op de volgende twee pagina's (welke waarschijnlijk dichter bij de officiële leer van de R.K. kerk aansluiten dan de pagina's van mijn homepage!; AP):

Inhoudsopgave

 

Meditatie

 • Klang und Stille
  Via deze Duitse Internetwinkel [vertaald: "Geluid en stilte"] kun je heel veel materiaal i.v.m. meditatie - boeken of bijv. meditatie-toebehoren zoals klankschalen - bestellen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de bezorging van bestelde artikelen snel en goed is (maar uiteraard aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid in deze  ;-) ...)
   

 • www.contemplatie.be
  Deze site, onderhouden door Miek Pot - nee, geen familie van mij! -, is interessant en de moeite van het bezoeken waard omdat hier aandacht wordt besteed aan het verband tussen meditatie en contemplatie (het mystieke schouwen van het ware Zelf en/of God). Dit verband wordt door Miek Pot belicht a.d.h.v. van haar eigen ervaring en tegen de achtergrond van tegenstellingen die de moderne mens in zichzelf tegen kan komen: verlangen naar innerlijke rust vs. maar moeilijk aan rust kunnen toegeven, "niets" doen vs. actief zijn, alleen-zijn vs. verbondenheid met anderen.
     Een kleine waarschuwing is op zijn plaats: je moet er wel even voor gaan zitten om deze site door te lezen! Dit vanwege de met veel betekenis geladen woorden - voorbeelden van zulke woorden zijn "metanoia", "ontologisch", "zuiverheid van hart" -, die regelmatig opduiken en die zich niet vlotjes laten weglezen. Maar misschien hoeft dat ook niet, helpt dat juist om tot aandacht, verstilling en verdieping te komen...
     Leuk citaat over contemplatie: "De strakke uiterlijke structuur van de contemplatie in groepsverband biedt veel ruimte voor de persoonlijke individuele weg van ieder. Het is een groepsgebeuren en tegelijkertijd mag iedereen zijn eigen unieke weg gaan."
   

 • zen.pagina.nl
  Een goed startpunt om je te oriënteren op het gebied van Zenmeditatie.
   

Inhoudsopgave

 

Gebed

 • World Prayers
  Mooie, redelijk omvangrijke en oecumenisch ingestelde site met gebeden uit zeer diverse religieuze tradities: Islam, Christendom, Iers/Keltisch, Indiaans, boeddhistisch, en nog vele andere. De gebeden zijn ingedeeld in de volgende categorieën: Adorations, Celebrations, Invocations, Meditations.
   

 • Website Dirk Viaene
  Op deze site vind je heel veel gebeden, gerangschikt naar concrete situaties (onder het kopje "Religieuze teksten en overwegingen"). Ik vind de gebeden vrij traditioneel van taal, maar: 1) misschien heeft dat jóuw voorkeur; 2) dan nog kun je ze gebruiken als uitgangsmateriaal om je eigen gebeden te formuleren.
   

 • Centrum voor Christelijke meditatie
  Deze site is gewijd aan een Christelijke vorm van mantra-meditatie, goed te vergelijken met het Centrerend Gebed zoals dat elders op spiritualiteit.net besproken wordt. Het voornaamste verschil is dat bij de door het CCM voorgestane vorm van meditatie (o.a. ontwikkeld door de Benedictijner monnik John Main) meer de nadruk ligt op constant herhalen van de mantra. Qua layout en navigatie-gemak vind ik de site enigszins tegenvallen, maar alleen al omwille van het feit dat deze site een Christelijke vorm van meditatie propageert vind ik haar toch zeer zeker de moeite van het vermelden waard. Tevens kun je op de site van het CCM de adressen van locale gebeds/meditatie-groepen in Nederland en België vinden...
   

 • Dagvlinders
  Op deze site kun je veel mooie en inspirerende citaten en gebeden vinden. Elke dag wordt een nieuw citaat, gebed of gedicht aan de lijst toegevoegd (soms ontleend aan spiritualiteit.net ;-). Heel aardig gedaan!

   

Inhoudsopgave

 

Theologie en mystiek

 • KRO-informatiemateriaal m.b.t. mystiek en mystici
  Uitgebreide pagina's, met veel informatie over en teksten vanuit de mystiek! Mooi voor een eerste oriëntatie.
   

 • Klassieke teksten uit de christelijke mystiek
  Prachtige en zeer omvangrijke collectie! Ik heb er al heel wat teksten gedownloaded.
   

 • www.mystiek.net
  Een zeer uitgebreide en veelzijdige site. Zo uitgebreid, dat je er gemakkelijk kunt verdwalen ;-). Je vindt hier een overvloed aan mystieke teksten (vanuit de joodse en christelijke traditie), gedichten, teksten vanuit de keltische spiritualiteit, prachtig beeldmateriaal (o.a. landschapsfoto's en -schilderingen). Enig nadeel is wellicht, dat je de Franse en Duitse taal machtig moet zijn om een deel van de teksten te kunnen lezen. Maar ook zonder dat blijft er nog genoeg over om te lezen...
   

 • Het Hooglied vertaald door Walter Bossaert
  Walter Bossaert is eredocent informatica aan de Universiteit Gent. Op deze site zijn o.a. door hem vertaalde passages uit het Hooglied te vinden (leuk dat een docent informatica dit soort dingen doet!). Het Hooglied is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de westerse mystiek en is erg mooi. Vandaar dat ik hier graag een link leg naar deze bron van inspiratie!
   

 • Eikonikon
  Website van het gelijknamige tijdschrift, gewijd aan ikonen en de achtergronden daarvan. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in Oosters Orthodoxe spiritualiteit!
   

 • Mysticism in World Religions
  Hier vind je een grote overvloed aan mystieke tekstfragmenten en citaten uit de diverse wereldreligies (jodendom, christendom, Islam, hindoeïsme, boeddhisme, Taoïsme), o.a. op thema en auteur gerangschikt.
   

 • The Mysticism Resources Page
  Bescheiden maar goede site met links naar pagina's m.b.t. mystiek. De diverse tradities van de mystiek zijn gerangschikt naar werelddeel van afkomst. Verder vind je hier nog een pagina met links naar sites over meditatie en gebed.
   

 • Website van de Threshold Society
  Op deze site vind je informatie over activiteiten (studiekring, meditatieve zang en gedichten) rondom Djelal-oed-din Roemi (Rumi in het Engels), een Perzisch mysticus uit de 13e eeuw uit de traditie van het soefisme. De liefde tot God is hét centrale thema van Roemi's werk. Naast informatie over activiteiten vind je op deze site ook nog informatie over een Nederlandse vertaling van en bloemlezing uit de Masnavî, het meesterwerk van Roemi. Deze bloemlezing wordt uitgegeven onder de titel "Daglicht. Een dagboek van spirituele leiding" (vertaling door Sipko A. den Boer en Aleid C. Swierenga). Klik op de link om een recensie van mijn hand, inclusief een aantal citaten uit het boek, te bekijken. Daarnaast zijn ook op de site van de Threshold Society zelf een aantal verzen uit "Daglicht" te lezen.

  Bibliografische gegevens van het boek "Daglicht":
  ISBN 90 215 8710 6
  Gebonden, 208 pagina's
  Prijs: 34,90 / 700 F
   

 • Who's Who in the History of Mysticism
  Door professor Bruce B. Janz. Geeft een beknopte geschiedenis van de mystiek, en links naar informatie over personen uit die geschiedenis.
       Maar eigenlijk hoef je het helemaal niet zo ver weg te zoeken! Achter de nu volgende link vind je mijn samenvatting van Evelyn Underhill's klassieker Mysticism, en de appendix van dat boek, welke een overzicht geeft van de geschiedenis van de Westerse mystiek. Deze appendix (Engelstalig!) heb ik integraal opgenomen op een eigen pagina.
   

 • APS Guide to Resources in Theology
  Bevat een rijkdom aan links naar interessante sites i.v.m. theologie.
   

 • ChurchNet (UK) listings
  Zeer overzichtelijke en oecumenische listing van sites m.b.t. kerken en geloof.
   

 • The Catholic Encyclopedia
  Dit naslagwerk uit 1913 wordt momenteel door vrijwilligers gedigitaliseerd, en biedt een schat aan informatie op de gebieden van theologie, liturgie, spiritualiteit, en andere zaken. Gezien de datum van verschijnen van de oorspronkelijke publicatie natuurlijk niet altijd even actueel   ;-)   maar toch erg interessant!
   

 • Linking-bibliotheek van 'The Order'
  Deze pagina is eigenlijk moeilijk bij één bepaalde categorie onder te brengen. Maar in ieder geval bevat hij erg veel links naar sites m.b.t. religie (de "moederpagina" van deze linking-bibliotheek laad je door op de ster in de linker bovenhoek te klikken).
         Een opsomming van de categorieën die je daar aantreft: RELIGIE: boeddhisme, christendom, hindoeïsme, Islam/Zoroastrisch, jodendom, vergelijkend, overige geloven; ALTERNATIEVEN: directories, esotherica, New Age / Holistische spiritualiteit, vegetarisme, niet-Westerse spiritualiteit; IDEËEL (e.g. Amnesty International).
   

Inhoudsopgave

 

Monnikendom

 • Internet Resources: Monastic Studies
  Deze pagina is een goed startpunt van wie zich wil verdiepen in het monnikendom. Goede links naar teksten uit over het monnikendom.
   

 • Thomas Merton in de Lage Landen
  Deze Belgische site is gewijd aan de beroemde Amerikaanse Trappist en pionier van de interreligieuze ontmoeting Thomas Merton (1915 - 1968). De site biedt een beschrijving van Mertons leven, wetenswaardigheden in verband daarmee, en teksten van en over deze auteur.
         De site onderscheidt zich door een eenvoudige en aangename opmaak, die uitnodigt tot lezen. Voor wie in Thomas Merton of in de ontmoeting van het christelijke geloof met andere religies geïnteresseerd is, kan deze site een goed vertrekpunt vormen.
         Overigens kun je ook zelf regelmatig teksten van Thomas Merton via de zog. 'Merton-L mailing list' toegestuurd krijgen. Daartoe moet je een email richten aan listserv@WVNVM.WVNET.EDU, met als enige regel in de tekst van de boodschap: "subscribe merton-l Je_Voornaam Je_Achternaam". Op de engelstalige pagina vind je een aantal voorbeelden van teksten die mij via deze mailing-list zijn toegestuurd.

   

Inhoudsopgave

 

(Zen)boeddhisme

 • Onderstaande Engelstalige sites zijn de moeite van een bezoekje waard voor wie op zoek is naar tekst- en grafisch materiaal over het (Zen)boeddhisme (bijv. scholieren die spreekbeurten, werkstukken e.d. moeten voorbereiden...)
   
  • Een leuke site met interessante achtergrondsinformatie en links betreffende het Zenboeddhisme en Shintoïsme in Japan is A-to-Z Photo Dictionary of Japanese Buddhist & Shinto Deities. De site bevat bovendien veel mooi fotomateriaal.
    
  • Wie houdt van zentuinen kan op The Japanese Garden zijn hart ophalen! Deze site heeft mooie afbeeldingen/plaatjes van zentuinen, aangevuld met plattegronden en een korte geschiedenis per tuin. De hoogtepunten van elke tuin kunnen bekeken worden in quicktime filmpjes.
    
  • Heel veel materiaal i.v.m. het (Zen)boeddhisme - dit is werkelijk fantastisch! - vind je bij Buddhanet: www.buddhanet.net.
   Kijk op die site zeker ook eens naar de pagina met digitale boeken etc., de pagina met grafisch materiaal en de pagina betreffende de relatie tussen meditatie en psychotherapie.
    
  • Nòg een omvangrijke site met tekst- en grafisch materiaal betreffende het (Zen)boeddhisme is de site van de "Cyber Sangha".
   De site wordt niet meer up to date gehouden, maar wàt er staat is zeker de moeite waard om doorheen te bladeren. Helaas werkt de navigatie van de site niet erg comfortabel: eerst moet je in een indexbestand de omschrijvingen en de map-locaties van de bestanden opzoeken, om die vervolgens via ee andere pagina te downloaden.
    
  • A View on Buddhism introduceert op heldere en soms speelse manier belangrijke onderwerpen uit het boeddhisme (o.a. de achterliggende filosofie, de geschiedenis en de meditatiepraktijk). Een mooie site om mee te beginnen voor een eerste kennismaking met het boeddhisme - als je het Engels machtig bent...
    
  • The Tree of Enlightenment. An Introduction to the Major Traditions of Buddhism biedt een schat aan informatie over de geschiedenis en het gedachtegoed van de hoofdstromingen in het boeddhisme. De teksten zijn helder geschreven en hebben veel diepgang. Alle lof aan de auteur, Peter Della Santina. Deze site is een echte aanrader voor meer studieus aangelegde mensen.
   Jammer alleen, dat de teksten zijn opgeslagen als platte tekstbestanden met regeleindes; dat maakt het paginabeeld tamelijk onrustig en onoverzichtelijk.
    

 • Archief TV-documentaires Boeddhistische Omroepstichting (BOS)
  Hier vind je schitterende en inspirerende documentaires rondom het boeddhisme en Zenboeddhisme (in Realplayer-format voor breed- en smalband). Daarnaast houdt de BOS ook een archief bij van haar radio-uitzendingen; ook deze kunnen in RealPlayer beluisterd worden.

  Mijn persoonlijke favorieten tot nu toe wat betreft de TV-documentaires: "Het lege scherm", een interview met Zenmeester Ton Lathouwers (Archief 2004), en "Nothing Special; Joko Beck", een interview met Zenmeesteres Joko Beck (Archief 2003).

  Kortom: wie eenmaal aan het grasduinen slaat in het archief van de BOS, kan daarin op uiterst prettige en inspirerende manier verdwalen...
   

 • www.tekensvanleven.nl
  Deze Nederlandse site biedt elke week een nieuwe bewerking van een hoofdstuk uit de Tao Te Ching - één van de belangrijkste teksten uit het Taoïsme, een religieuze stroming die naderhand bijv. ook het Zenboeddhisme in hoge mate beïnvloedde. De bewerkingen stammen van de hand van Roeland Schweitzer. Fotograaf George Burggraaff voegde mooie en sfeervolle foto's aan de teksten toe. Wie wil kan zich opgeven om de bewerkingen en foto's per email toegezonden te krijgen. Als smaakmaker volgt nu Schweitzers bewerking van hoofdstuk 12 uit de Tao Te Ching (met toestemming van de auteur geplaatst):

Alle kleuren tegelijkertijd verblinden me.
Alle klanken tegelijk maken mijn oor doof.
Alle smaken tegelijk overweldigen mijn tong.
Jachten en jagen verdwazen mijn geest.
Kostbaarheden brengen me op een dwaalspoor.

Daarom laat een wijs mens zich leiden door zijn gevoel,
en niet door wat hij ziet.
Hij kiest voor innerlijkheid en niet voor uiterlijkheid.
 
 • boeddhisme.pagina.nl
  Biedt vele links naar sites m.b.t. het (Zen)boeddhisme. Overigens: een soortgelijke, maar in het bijzonder aan het Zenboeddhisme gewijde pagina is zen.pagina.nl.
   

 • Maha Karuna Ch´an in Nederland en België
  Op deze site kun je een complete agenda van Zen-activiteiten in Nederland en België vinden. Bijv. ééndaagsen, weekends en Zenweken (sesshins).
   

 • Buddhist Studies WWW Virtual Library en - subpagina - Zen Buddhism WWW Virtual Library
  Deze pagina's zijn beide goede startpunten voor het vinden van online (Zen)boeddhistische resources!
   

 • Stiltij
  Een leuke site met daarop veel tekstmateriaal, o.a. uit de tradities van het (Zen)boeddhisme, het Taoïsme en van Aikido. Qua opzet (creatief en speels aanbieden van inspirerend materiaal) en qua omvang - als ik zo onbescheiden mag zijn - vind ik deze site een geestverwant van mijn eigen homepage.
   

 • Advayavada boeddhisme
  Op deze site in de traditie van het "Advayavada boeddhisme" vind je veel tekstmateriaal (inleidingen, bronnen en samenvattingen) m.b.t. het Boeddhisme, zowel in het Engels als in het Nederlands. Verder nog een complete versie van de Tao Te Tjing uit de traditie van het Taoïsme, in de vertaling van Johan Willemsens. Deze site is een echte aanrader als je geïnteresseerd bent in de uitgangspunten en wortels van het boeddhisme!
   

 • Sleutel tot Inzicht
  De auteur van deze site, Peter van Loosbroek, heeft zich ten doel gesteld om de bronteksten uit het oude (Theravada) Boeddhisme voor het grote publiek beschikbaar te maken, bijv. t.b.v. studie-doeleinden. De verzameling van teksten (bijeen gebracht in het "Theravada Archief") is behoorlijk uitgebreid te noemen en zal in de toekomst alleen nog maar verder toenemen qua omvang.
      De teksten zijn wat betreft schrijf- en redeneerstijl lang niet altijd gemakkelijk toegankelijk, maar geven door die geheel eigen stijl wel goed de sfeer van het oude boeddhisme weer.
      Deze homepage is niet geschikt voor mensen die snel een gemakkelijk verteerbaar geestelijk hapje tot zich willen nemen; maar voor wie zich serieus in het boeddhisme wil verdiepen is hier veel waardevol bronmateriaal te vinden!
      Voor de aardigheid laat ik hieronder een klein citaat volgen dat ik ontleend heb aan het Theravada Archief:

 • Winst en verlies, succes en verslagenheid, hulde en blaam, vreugde en ellende - al deze dingen zijn vergankelijk in het leven van mensen, niet blijvend en onderhevig aan verandering.
   
 • Daily Zen Meditation
  Op deze site vind je elke dag weer een andere korte tekst of een gedicht uit de traditie van het Zenboeddhisme. Oftewel: korte bezinningsteksten uit de traditie van Zen. Leuk qua inhoud en qua vormgeving!
   

 • Dharma Rain Zen Centre Oregon
  Bevat vele links naar electronische resources i.v.m. het (Zen)boeddhisme, en heeft daarnaast veel artikelen uit een eigen tijdschrift.
   

 • The Art of Tibet
  Prachtige en zeer functionele site! Ook de dynamische intro-pagina is de moeite van het bekijken zeker waard. Je kunt op deze site bijv. aan de hand van trefwoorden, kunstenaars of tijdperken zoeken in een zeer uitgebreide database met daarin opgenomen tekeningen/schilderijen/afbeeldingen uit de traditie van het Tibetaans boeddhisme. Eigenlijk heb ik maar één kanttekening: wat jammer dat er op deze site niet ook naar grafische kunst uit de andere boeddhistische tradities gezocht kan worden!  

Inhoudsopgave

 

Sterven en rouwverwerking

 • www.verliesverwerken.nl
  Een heel goed startpunt voor mensen die te maken krijgen met het verliezen van een geliefde of bekende aan de dood. Veel tips en literatuurverwijzingen. Sterk punt: een pagina met tips gecategoriseerd a.d.h.v. specifieke situaties: bijv. hoe omgaan met rouw bij of om kinderen, rouw om verlies van een partner, ouderen als nabestaanden, rouw na zelfdoding.
  P.S.: zie elders op spiritualiteit.net voor een paar aanbevolen boeken i.v.m. het omgaan met dood, verlies en rouw.

   

Inhoudsopgave

 

Algemeen

 • Online leren - kennisbronnen op het web
  Breed geörienteerde linking-bibliotheek. Onderwerpen o.a.: techniek, maatschappij, onderwijs, religie, natuur, talen; etc.

   

 • Droomlexicon (Duits: Lexikon der Träume)
  Op deze pagina kun je, naast andere naslagwerken, een Duitstalig lexicon (3,5 Mb) ter interpretatie van symbolen in dromen downloaden. Erg aardig, niet alleen voor de interpretatie van dromen maar ook voor interpretatie van symbolen in het algemeen. Het lexicon is uitgevoerd in het zog. TomeRaider-formaat, een programma dat draait op Epoc-handhelds. Gelukkig voor mensen die niet over zo'n handheld beschikken kan er op de site van TomeRaider een Windows-versie van dit programma gedownloaded worden.
   

 • Myths and Legends
  Een heel geschikte start/linkpagina voor mensen die op zoek zijn naar mythen en legenden uit de wereldliteratuur. De grote hoeveelheid links is geordend naar werelddeel en/of bevolkingsgroep waaruit de verhalen afkomstig zijn. Niet alle links werken (site niet regelmatig bijgewerkt?), maar dan nog blijft er meer dan voldoende materiaal over...
   

Inhoudsopgave

 


Deze pagina werd voor het laatst ververst op: maandag 8 augustus 2005.

 

Vorige Volgende